Tahdon!

Oletteko päättäneet solmia avioliiton? Jättäkää yhteystietonne meille, niin otamme teihin yhteyttä! Voitte myös itse ottaa yhteyttä meihin soittamalla Kirkkoherranvirastoon sopiaksenne vihkivarauksesta ja avioliiton esteiden tutkinnasta. Avioliiton esteiden tutkinnan voi hoitaa myös sähköisesti osoitteessa esteidentutkinta.fi.

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen liittää pariskunnan toisiinsa Jumalan silmissä ja lain edessä. Vihkimisessä rukoilemme Jumalan siunausta avioparille ja heidän yhteiselle tulevaisuudelleen.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen voi tapahtua kirkossa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Tilaisuus voi olla pieni tai suuri. Pappi ottaa yhteyttä vihkipariin ennen vihkimistä ja sopii tapaamisen, jossa käydään läpi vihkimisen käytäntöjä. Häämusiikista sovitaan kanttorin kanssa.

Avioliiton siunaaminen

Siviiliviranomaisen edessä tai muualla kuin Suomessa solmittu miehen ja naisen välinen avioliitto voidaan siunata. Avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla. Siunaamista voi pyytää myös silloin, jos vain toinen avioparista kuuluu kirkkoon.

Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa. Avioliiton siunaamisen kaavassa ei ole sormusrukousta eikä sormuslupauksia. Sormusten vaihtamisen katsotaan kuuluvan avioliittoon vihkimiseen.

Muistilista vihkiparille:

• Yhteydenotto kirkkoherranvirastoon
  • Vihkipaikan, papin ja kanttorin varaaminen
  • Avioliiton esteiden tutkinta eli kuulutukset
  • Kaksi todistajaa
  • Sormus/sormukset