Hautaan siunaaminen

Osanotto surun keskelle. Kristilliset hautajaiset ovat yhteinen hetki surra, muistella ja siunata läheinen haudan lepoon. Hautaan siunaamisessa jätämme läheisemme ja itsemme Jumalan huolenpitoon ja jäämme odottamaan jälleennäkemistä ylösnousemuksen toivossa. "Jeesus Kristus, Vapahtajamme, herättää sinut viimeisenä päivänä."

Hautausjärjestelyt

1. Hautausjärjestelyistä voi sopia käymällä Alavuden tai Töysän kirkkoherranvirastossa tai soittamalla meille. Voitte myös jättää yhteystietonne meille, niin otamme teihin yhteyttä. Kirkkoherranvirastossa autetaan hautauksen järjestelyissä, sovitaan siunauksen ja mahdollisen muistotilaisuuden ajankohta, varataan pappi ja kanttori sekä sovitaan kuolinkellojen soitto. Kirkkoherranvirastoon toimitetaan myös lääkäriltä saatava lupa hautaamiseen.

2. Arkun ostossa ja vainajan kuljetuksessa hautausmaan säilytyshuoneeseen palvelee hautaustoimistot.

Siunaustilaisuus kirkossa

Virsistä ja mahdollisista toimitukseen liittyvistä erityistoiveista sovitaan papin (tai kanttorin) kanssa. Kirkossa on seurakunnan puolesta kukat vain alttarilla. Mahdollisista lisäkoristeluista huolehtivat omaiset, samoin muistotilaisuuden kukkakoristelusta.

Suntio on tavoitettavissa ennen siunaustilaisuuden alkua kirkosta. Suntio ja kantajat lähtevät noin kahtamkymmentä minuuttia ennen siunaamisen alkua kirkosta kohti vainajien säilytystilaa. Arkun kantamiseen tarvitaan tavallisesti kuusi henkilöä. Arkun kuljetus tapahtuu jalkopää edellä.

Arkku kannetaan urkujen soidessa kirkkoon ja alttarin edessä käännytään myötäpäivään niin, että arkun pääpuoli on alttariin päin. Töysän kirkossa käännytään keskikäytävällä myötäpäivään niin, että vainajan pää on alttariin päin. Kun arkku on laskettu alttarin eteen, hiljentyvät kantajat arkkuun päin kääntyneinä suruhymnin ajaksi. Sen jälkeen he siirtyvät penkkeihin ja saattoväki istuutuu.

Siunaustilaisuudessa seurakunta saattelee vainajan haudanlepoon odottamaan ylösnousemuksen aamua Jumalan armoon ja Raamatun lupauksiin luottaen. Siunaustilaisuus aloitetaan virrellä, jonka jälkeen lasketaan kukkalaitteet. Mikäli kukat lasketaan haudalla (esim. kesäaikana), tulee siunaus heti alkuvirren jälkeen. Siunaus voidaan toimittaa myös haudalla.

Siunaus toimitetaan virsikirjan liiteosasta löytyvän kaavan mukaan. Loppuvirren jälkeen kukkalaitteet haetaan pois käänteisessä järjestyksessä. Tämän jälkeen kantajat tulevat arkun luo ja surumusiikin soidessa lähtevät kantamaan arkkua kirkosta.

Haudalla

Kun arkku on laskettu hautaan, asetetaan päälle hautakate, jolle kukkalaitteet lasketaan. Päätteeksi voidaan veisata yhteinen virsi (esimerkiksi virsi 377). Omaiset esittävät kutsun muistotilaisuuteen, jos sellainen on järjestetty.

Muistotilaisuus

Omaiset vastaavat muistotilaisuuden järjestämisestä ja sisällöstä. Pyydettäessä pappi ja kanttori osallistuvat muistotilaisuuteen. Seurakunnalla on tarjolla muistotilaisuutta varten seurakuntatalon yläsali (enint. 200 henkilölle), Töysän seurakuntatalon sali (enint. 100 henkilölle) sekä Vesitornin toimitila (enint. 50 henkilölle).

Veteraanit

Omaiset ilmoittavat papille, mikäli vainaja on veteraani. Tietoa veteraanihautauksesta saa Alavudella Aapo Saarelta puh. 0400-661 598 ja Töysässä Erkki Rannalta puh. 050-305 9926. Veteraanihautauksessa suntio asettaa veteraaniyhdistyksen tai sotainvalidiyhdistyksen lipun ja Suomen lipun lipputelineisiin. Sotaveteraanien arkulle tuovat viimeisen seppeleen veteraanijärjestön edustajat. Tämän aikana soitetaan Heikki Klemetin Oi, kallis Suomenmaa. Saattoväki seisoo hymnin ja seppeleen laskun ajan.

Hautajaisten jälkeen

Vainaja liitetään seurakunnan yhteiseen esirukoukseen siunauspäivän jälkeisenä sunnuntaina jumalanpalveluksessa. Kuolleitten nimien lukua omaiset kuuntelevat istuen. Keskusteluapua ja tietoa sururyhmistä saa diakoniatyöntekijältä.

Perunkirjoitus on toimitettava kolme kuukauden kuluessa. Kuolinpesä voi pesänhoitajan aloitteesta hakea toimeentulotukea hautauskustannuksiin, mikäli kuolinpesä on todettu varattomaksi. Toimeentulohakemukseen on liitettävä tositteet kuluista, joihin tukea haetaan sekä perunkirja. Hautauskustannuksina huomioidaan kohtuulliset, välttämättömät menot, joita ovat arkku, hautapaikka ja vainajan kuljetus. Tavallinen ohje on, että kuolinilmoitus, hautakivi ja muistotilaisuuden kulut jäävät kuolinpesän maksettavaksi.

Web-kamera

Alavuden kirkossa on web-kamera. Hautajaisten ajan kamera on pois päältä, mikäli omaiset eivät erikseen mainitse, että kamera saa olla päällä. Siunausta on siis mahdollista seurata myös internetin välityksellä.

Rukous