Ristiäiset

Kaste liittää meidät paikalliseen seurakuntaan ja Jumalan suureen perheeseen. Kasteessa saamme Jumalalta kaiken oleellisen tätä elämää ja tulevaa varten. Kaste on siis kristittynä olemisen ja elämisen perusta. Kasteen pohjana ovat Jeesuksen sanat kaste- ja lähetyskäskyssä: "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: Kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen." (Matt. 28: 18-20)

Kasteesta sopiminen

Jätä meille yhteystietosi, niin otamme teihin yhteyttä! Kirkkoherranvirastoon voi myös itse soittaa ja sopia kasteesta. Kastepaikkana voi olla koti, kirkko, seurakuntatalo tai muu sopiva tila. Kotona kasteen yhteydessä voidaan toimittaa myös esimerkiksi kodin siunaaminen.

Kasteen toimittaa pappi. Kun olet varannut kasteajan, pappi ottaa sinuun yhteyttä. Kastepapin kanssa voitte sopia kastejuhlan käytännön järjestelyistä. Kaste suositellaan tapahtuvaksi kahden kuukauden sisällä lapsen syntymästä.

Kummit

Kummin tehtävä on arvokas luottamustehtävä, jonka perimmäinen tehtävä on tukea lapsen kristillistä kasvatusta yhdessä vanhempien ja seurakunnan kanssa. Kastettavalla tulee olla kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Ennen papin tapaamista, kirjoita ylös kummien koko nimet, henkilötunnukset sekä seurakunnat, joihin he kuuluvat.

Kastepuu

Alavuden seurakunnassa on käytössä kastepuu. Kastepuu sijaitsee Alavuden kirkossa ja siihen ripustetaan jokaiselle Alavuden alueella kastetulle puinen sydän. Sydämessä lukee kastetun nimi ja kastepäivä. Sydän ripustetaan puuhun viikon kuluttua kasteesta, sunnuntain jumalanpalveluksessa. Olisi hienoa, jos joku perheestä pääsisi ripustamaan sydämen! Kastepuusta kertoo lisää kastepappi.

Nimeltä kutsuttu

Kristillinen kaste perustuu Jeesuksen antamaan kastekäskyyn. Kasteessa lapsi otetaan Jumalan omaksi ja seurakunnan jäseneksi. Kaste on Jumalan lahja, joka kantaa läpi koko elämän.

Monesti kastejuhlassa lapsen nimi kerrotaan ensimmäisen kerran sukulaisille ja ystäville. Vaikka kaste ei ole varsinaisesti nimenantojuhla, on oma nimi monella tavalla tärkeä. Nimi kertoo, että lapsi on ainutlaatuinen. Kasteessa Jumala kutsuu hänet nimeltä omakseen.

Muistilista ristiäisiin:

• Kastemekko
  • Kastemalja
  • Kynttilä
  • Raamattu
Pappi tuo mukanaan kastekynttilän.
Mikäli jotain ylläolevaa asiaa ei kotoa löydy, seurakunta kyllä lainaa!
kaste