Surun kohdanneille

Alavuden ja Töysän alueiden yhteinen sururyhmä kokoontuu vuosittain marras-tammikuussa. Sururyhmä on n. 8 henkilön suuruinen vertaistukiryhmä niille, jotka kantavat surua läheisen ihmisen kuoleman vuoksi. Kokoontumiskertoja on kuusi. Yksi kokoontumiskerta on puolentoista tunnin mittainen.

Ryhmään on ilmoittautuminen vuosittain loppusyksyllä pyhäinpäivän jälkeen  Ryhmästä ja ilmoittautumisesta tiedotaan ennalta. Sururyhmässä työntekijöistä on mukana pappi sekä diakoniatyöntekijä. Ryhmä on maksuton.

Jos koet tarvetta keskustella menetyksestäsi seurakunnan työntekijän kanssa, pappeihin tai diakoniatyöntekijöihin voi ottaa muinakin aikoina yhteyttä. Myös surevan läheinen tai muu auttajataho voi, surevan luvalla, välittää yhteydenottopyynnön seurakuntaan.

Palveleva puhelin

Kirkon ylläpitämässä Palvelevassa puhelimessa sinua kuunnellaan. Palvelevassa puhelimessa voit puhua asioistasi kaikissa elämäntilanteissa ja kysymyksissä, myös surun kohdatessa.

Palveleva puhelin on auki joka ilta alkaen klo 18 jatkuen su-to klo 01.00 saakka ja pe-la klo 03.00 saakka. Numerossa 0400-221180 puhutaan suomenkieltä ja numerossa 0400-221190 ruotsinkieltä

Keskusteluavun kaikki palvelut löytyvät verkkosivuilta www.kirkonkeskusteluapua.fi

kädet kohtaavat musta pohja

Kun itsemurhan tehneen läheinen on kohdannut asiaan liittyvät, usein ristiriitaiset tunteet, löytyy itse suruprosessille enemmän tilaa.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Erityisesti hyvin läheisen ihmisen kuoleman tapahtuessa lapset tarvitsevat erityistä tukea ja huomiota.

Lapsi ja kuolema

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Onko perhettänne kohdannut suru, vakava sairaus tai kuolema? Otamme osaa. Seurakunnan työntekijät ovat kuulolla kun haluat jonkun keskustelukumppaniksi tai vain vierellesi tämän kaiken keskelle.

Suru, kriisi

Jos olet rikoksen tekijän tai uhrin läheinen, voit hakea apua ja tukea omasta paikallisesta seurakunnastasi.

Tekijän tai uhrin läheinen

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta.

Kuoleman jälkeen on toivoa